ВІДНОВЛЕННЯ ЕНЕРГІЇ ПІСЛЯ ОТЕЛУ АБО ОКОТУ
Дмитрий Долгов2022-06-26T20:40:00+03:00ВІДНОВЛЕННЯ ЕНЕРГІЇ ПІСЛЯ ОТЕЛУ АБО ОКОТУ
Більшість захворювань у корів та кіз пов’язані з метаболічними порушеннями і розвиваються у період після отелу або окоту (кетоз, гепатодистрофія, гіпокальціємія, гіпофосфатемія тощо), що призводить до зниження продуктивності та завдає значних економічних збитків, крім того, деякі захворювання можуть завершуватися загибеллю тварин. Тому актуальним є вивчення ефективних методів профілактики післяотельних патологій.
Після отелення та окоту відбувається зменшення споживання сухої речовини, того що тварина зможе з’їсти, недостатньо для забезпечення високого рівня молочної продуктивності. Це призводить до стану негативного енергетичного балансу.

До складу раціону необхідно вводити відповідну (нормовану) суміш ферментованих вуглеводів (крохмаль, цукор та клітковина), які задовольняють енергетичні потреби тварин та зберігають цілісність епітелію рубця та підтримують його здоров’я. Зазвичай дієта після отелу або окоту містить менше корму, але більше ферментованих вуглеводів, ніж дієта в період сухостою. Походження Безволокністих вуглеводів першочергово треба пов’язувати не з концентрованими кормами або добавками, а з якістю основних кормів раціону, таких як силос, сінаж, сіно.
Внаслідок різкого збільшення (відносно раціону сухостою) в раціоні ферментованих вуглеводів (крохмалю і засвоюваної клітковини) тварини потрапляють у зону ризику гострого ацидозу. Ризик виникнення ацидозу можна зменшити через:
1) розробку раціонів на основі ферментованих вуглеводів, підвищення споживання ефективної клітковини та досягнення ендогенної буферної здатності раціону;
2) мінімізацію пригнічення споживання сухої речовини;
3) постійне підгортання кормів, щоб зменшити сортування кормів;
4) безперебійний доступ до кормів, щоб кормова даванка була невеликою, але регулярною;
5) включення відповідних кормових добавок, які підвищують показник рН рубця, таких як БУСТЕРФЕТ.
Для тварин в транзитний період (перехід від сухостою до продукування молока) доступні різні кормові добавки, що дозволяють прискорити відновлювальні процеси, покращити лактацію, та репродуктивні функції тварин, мінімізувати ризики проблем зі здоров’ям. Необхідність їх використання слід оцінювати, дивлячись на очікувану реакцію тваринами та економічну віддачу.
Енергетичні добавки використовуються для відновлення енергетичних запасів в організмі тварин після отелення або окоту. Втрати енергетичних запасів відбуваються саме тому, що з початком лактації у тварин різко збільшується потреба в енергії. Водночас у цей самий період зменшується споживання сухої речовини, тому тварина не отримує достатньої кількості енергії з корму. Дійні корови щонайменше протягом трьох тижнів після отелення для підтримання молочної продуктивності мобілізують власні запаси жиру! Кози не виключення.

У цей період дуже поширені метаболічні розлади (наприклад, кетоз і жирна печінка), які є прямим наслідком інтенсивного використання жирових запасів організму і можуть призвести до значних фінансових втрат.
Тварини мобілізують жир тому, що після отелення або окоту їм не вистачає глюкози, необхідної для синтезу молочної лактози. Наприклад до отелення у корови потреба організму в глюкозі 1000-1100 г/добу, а відразу після отелення потреба зростає до 2500 г/добу.
Таким чином, в цей період тваринам потрібна глюкоза, але єдине джерело глюкози – це продукт ферментації в рубці (пропіонова кислота, оцтова та масляна). Поспіль енергія кислот звільняється (через згорання кисню в організмі). Тобто пропіонова кислота доходить до печінки і там в результаті глюкогеогенезу перетворюється в глюкозу.
Тому, для підтримання енергетичного балансу в раціон корів та кіз необхідно вводити велику кількість додаткової енергії у вигляді легкодоступних компонентів. Для запобігання впливу негативного енергетичного балансу необхідно використовувати водорозчинні Енергетичні продукти. Склад таких продуктів необхідно підбирати таким чином, щоб забезпечити максимальний позитивний ефект від кожного компонента. Наприклад унікальний склад ЕНЕРГОМОЛ підібраний таким чином, щоб забезпечити максимальний позитивний ефект від кожного компонента: декстроза, гліцин, дріжджі, бетаїн, органічний селен, мінерали, електроліти, вітаміни, моногідрат кальцію.
– гліцин є відмінним джерелом енергії, він покращує окисні процеси в головному мозку, стимулює роботу нейромедіаторів різних зон, які в тому числі відповідають за правильний обмін речовин. Повноцінне харчування, збагачений амінокислотами раціон – запорука здоров’я поголів’я після отелення.
– декстроза швидко засвоюється і підвищує рівень цукру в крові, що попереджує негативний енергетичний баланс та активно знижує ризик прояву кетозу;
– живі дріжджі Saccharomyces cerevisiae, та електроліти підтримують мікрофлору рубця, стимулюють споживання корму на протязі перших діб після отелу;
– органічний селен сприяє прискоренню відновних процесів в організмі після виснажливих отелу та окоту;
– бетаїн натуральний компонент рослинного походження покращує метаболізм і збільшує виробництво молока.
– моногідрат кальцію відрізняється високою швидкістю всмоктування і розподілу в органах і тканинах корови іонізованого кальцію. Знімає запальні процеси, профілактує затримку посліду, нормалізує роботу нервової системи (спазмофілія, шоковий стан, парез і ін.)
-
ЕНЕРГОМОЛ – енергетичний напій (енергетик) для корів після отелення
5.00 out of 5
-
ГЕПАМОЛ захист від кетозу корів та кіз, 1кг
0 out of 5
Залишити відповідь